#165: Ik hoef niet in de bijstand en mag bijverdienen

In oktober 2020 ga ik de bijstand in. Althans, dat dacht ik altijd. Mijn gewone WIA-uitkering eindigt dan en daarop volgt alleen een vervolguitkering (VVU) die slechts een deel van het minimumloon is. Ik kom dan onder bijstandsniveau terecht en moet dus een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente om weer op bijstandsniveau te komen, zo was mijn veronderstelling.

Maar er blijkt nóg een extra uitkering te bestaan: de toeslagenwet. Dit heeft niets te maken met huurtoeslag of zorgtoeslag, want dat is weer iets anders. Het heeft ook niets te maken met de toeslagenaffaire. Lekker handig, die naamgevingen. Deze toeslagenwet zorgt ervoor dat je weer op bijstandsniveau terecht kan komen als je een WIA vervolguitkering hebt, zónder dat je in de bijstand hoeft. Het maakt dan dus ook niet uit of je een vermogen hebt en je hebt dan niet de plichten die bij een bijstandsuitkering gelden.

UWV

Hoewel ik een uitgebreid gesprek heb gehad met het UWV (zie blog #134) over mijn WIA uitkering, is dit niet uitgelegd. Er werd door het UWV alleen maar gehamerd op “weer gaan werken” en het volgen van een Werkfit traject. Er is mij niet uitgelegd dat ik gewoon een toeslag kan aanvragen. Onlangs kwam er ook een mevrouw van het UWV bij me langs (zie blog #164) en die was vriendelijk en begripvol, maar die heeft het hier ook niet over gehad.

(Advertentie)

Zou dit truc nummer 11 zijn van het UWV? Gewoon niet vertellen dat je recht hebt op een toeslag? Opvallend genoeg ontdek ik tijdens het aanvragen van de toeslag dat het UWV aangeeft dat als je te laat bent met het aanvragen van de toeslag, het recht vervalt. “Ik wist niet dat ik deze toeslag kon krijgen” is géén geldige reden om hem dan alsnog te krijgen, schrijft het UWV. Dat toont voor mij maar weer eens aan dat veel mensen deze toeslag niet kennen, hem dus niet aanvragen, en dat het UWV daarvan gretig gebruik maakt door ook nooit aan cliënten te vertellen dat die toeslag bestaat.

Nog één keer in de Kennemerduinen..
foto: ©2020 kakikhebeenburnout.nl

Ik vraag de toeslag aan en word binnen twee dagen gebeld door het UWV. Ja hoor, ik kan de toeslag krijgen, ik moet alleen even aangeven hoeveel ik verdien als zelfstandige. Er staan namelijk advertenties op mijn blog en die drie euro per week die ik daarmee verdien zijn natuurlijk wel inkomsten. En ik wil het gewoon allemaal eerlijk en netjes doen.

De toeslag wordt goedgekeurd en ik krijg vanaf 20 oktober 2020 dus een WIA vervolguitkering én een WIA toeslag zodat ik op bijstandsniveau zit (ongeveer 1100 euro bruto per maand, ±970 netto). En inderdaad, ik val dan niet onder de bijstandswet, hoef dus niet verplicht vrijwilligerswerk te doen en dat soort onzin, en het maakt niet uit dat ik een huis of auto heb (vermogen).

Dat is wel een opluchting voor me. Het neemt weer wat druk van de ketel. Het wordt wel krapjes aan doen want mijn spaargeld is HELEMAAL OP vanwege een onverwachte nieuwe keuken en badkamer die in mijn huis nodig bleken te zijn. Ik hoopte na mijn verhuizing nog 5000 euro over te houden voor noodgevallen, maar alles is op. Het wordt voor mij dus een tijd lang héél kalm en zuinig leven, en uitzoeken hoe ik wat kan bijverdienen.

Bijverdienen

Volgens mij wordt “weer gaan werken” gestimuleerd als je een WIA VVU uitkering hebt. Ga ik dus iets verdienen, dan wordt dat niet meteen weer helemaal gekort op mijn uitkering. Nu laat mijn gezondheid het helaas nog niet toe om een baan te gaan zoeken. Maar er zijn wel andere mogelijkheden om iets te verdienen.

Waar je nooit iets over leest, en ook nauwelijks iets over kan vinden, is bijverdienen als ZZP’er. Er wordt altijd gesproken over “SV loon” of “salaris” of “baan”. En waar helemaaaaaaaal nooit over geschreven wordt, is als je iets bijverdient zonder ervoor te werken. Kan dat? Ja dat kan, bijvoorbeeld als je websites met advertenties hebt, digitale goederen verkoopt (zoals e-boeken of apps) of als je beleggingen hebt in aandelen, bitcoins of wat dan ook.

Ook wordt er nooit iets verteld over giften of donaties van vrienden of bekenden, of bijvoorbeeld crowdfunding waarbij je mensen over de hele wereld om geld kan vragen om je te helpen een bepaald doel te bereiken. Een voorbeeld hiervan is als je YouTube filmpjes of andere content maakt en je daarbij een Patreon pagina opent waar mensen je maandelijks kunnen steunen. Is dat een inkomen? Telt dat mee?

Ik denk na over wat ik kan doen. Ik kan bijvoorbeeld mijn blogs omtoveren tot een boek. Dat kan tegenwoordig heel makkelijk en dan kan je het zelf gaan verkopen. Het is dan éénmalig wat werk en daarna kan het (al dan niet digitale) boek eeuwig verkocht worden zonder dat ik er verder nog tijd in stop.

Ik zou ook YouTube filmpjes kunnen gaan maken over mijn burnout en het verloop ervan. Als er genoeg mensen naar kijken dan krijg je vanzelf een beetje geld van de advertenties. Maar filmpjes maken kost wel meer tijd en moeite en ik weet niet of ik die energie wel heb.

Hoe dan ook, het is mogelijk om geld te verdienen zonder een baan te hoeven aannemen. Want dat kan ik totaal nog niet aan, hoe graag ik het ook wil.

Het komt vast goed

Nou ja, er zijn dus nog allerlei mogelijkheden die ik de komende tijd kan onderzoeken of proberen. Ik kom weliswaar op bijstandsniveau terecht maar ik heb niet het gevoel dat ik nu verslagen ben of in een uitzichtloze situatie terecht kom. Ik ben eigenlijk best positief.

(Advertentie)

En als écht alles mis gaat, the shit hits the fan, en ik kom wél in de goot terecht, dan kan ik nog steeds mijn huis verkopen en dan heb ik weer geld voor een poosje.

Best een goed gevoel eigenlijk. Een goed gevoel ondanks dat ik door mijn burnout mijn baan ben kwijtgeraakt, al mijn spaargeld, mijn bijzondere auto en mijn relatie. En ik moest verhuizen naar een goedkopere woning omdat ik mijn hypotheek niet meer kon betalen. Maar toch ben ik nog steeds positief en niet meer bang voor de toekomst.

Volgens mij is dit ook vooruitgang in mijn burnout. Minder angsten, minder nerveus, minder stress, en een sterker gevoel.

Volgende keer

Volgende keer ontstaat er langzaam een terugval.

Bekijk reacties op deze blogpost of reageer zelf via Instagram.